Gå inte och ha ont i onödan – "Det finns hjälp att få"

23 maj 2024 09:28

Långa arbetsdagar på hårda golv, fel sulor, nedsjunkna fotvalv – eller skor med dålig svikt. Inte sällan kommer en dålig rygg, knä eller höft att ge sig till känna om man inte tar hand om sina fötter. – Fötter mår bäst om du tar hand om dem i förebyggande syfte. Det kan vara med hjälp av bra skor, fotinlägg och träning, säger David Lagerberg, ägare av Fot & Sko Gävle.

Många som besöker David Lagerberg kan ha haft problem som kommit och gått i åratal. ”Det är viktigt att ta tag i besvären i ett tidigt skede, då skadan inte hunnit befästa sig”, menar David.

David Lagerberg är legitimerad sjukgymnast/fysioterapeut med inriktning mot ortopedisk manuell terapi, ortopedteknik, podiatri och idrottsskador. Han har alltid varit intresserad av att hjälpa människor som bland annat lider av besvär med fötter, knän och höfter. När han gick in som delägare i Fot & Sko Gävle 2010 var målet att bygga upp och utveckla en unik butik för alla behov.

– Vårt koncept bygger på ett helhetstänk. Jag har specialiserat mig på skor, ortopedisk medicin, fotinlägg och träning samt rehabilitering. Jag kombinerar dessa inriktningar för att optimera funktionen hos personer med till exempel belastningsrelaterade besvär, säger han.

David Lagerberg berättar att han brinner för fysisk aktivitet genom hela livet, både privat och på jobbet.

– Vi är en butik för alla som vill vara aktiva. Våra kunder kan ha svårt med promenader, värk eller smärta på ett arbetspass. De kan också ha problem med att utöva en specifik träning eller idrott som till exempel löpning eller gruppträning, säger han.

"Vi kan garantera kvaliteten i hela produktionsledet, från undersökning till färdiga fotinlägg"

Fot & Sko Gävle hjälper kunderna med rörelse- och stödjeapparaten, det vill säga leder, muskler och nerver. David Lagerberg förklarar att de inte bara tittar på fötterna utan att de även erbjuder en komplett funktionsanalys. Det innebär att de till exempel bedömer balans, hur kroppen ser ut och beter sig i stående, gående och vid behov löpmönster. Undersökningen leder till en bedömning om hur kroppen hanterar olika typer av belastning vilket ger sig i uttryck ibland annat vinklar i fot knä och höft och rygg.

–  Det är en ganska omfattande analys och utifrån resultatet försöker vi ta fram den bästa lösningen. Vi har även ett eget ortopedtekniskt labb och all tillverkning sker hos oss. Det innebär att vi kan garantera kvaliteten i hela produktionsledet, från undersökning till färdiga fotinlägg, berättar David.

Fot & Sko Gävle säljer skor för alla fötter och målet är att alla ska känna sig välkomna och sedda när de besöker butiken. David Lagerberg kallar sitt jobb för ett pussel där han letar efter rätt bitar för att hjälpa kunderna att må bra.

Fot & Sko Gävle säljer skor och fotinlägg för alla fötter och målet är att alla ska känna sig välkomna när de besöker butiken.

– Vi är inte heller bundna till ett visst skomärke. Vi köper in de modeller som vi tycker är bäst, säger David Lagerberg och förklarar att det är en otrolig känsla när kunder kommer tillbaka till butiken och berättar att de kan arbeta en hel dag i sina nya skor med fotinlägg utan att få ont i kroppen.

Fot & Sko Gävle erbjuder bland annat tjänsterna:
● Ortopedisk bedömning & Ortopedisk manuell terapi.
● Utformning av korrigerande ortopediska fotinlägg.
● Gång & löpanalys.
● Motions- och idrotts skadebedömning & rehabilitering.
● Företagslösningar (bedömning, analys, skor, inlägg och rehabilitering).