Här är Gävlebornas vanligaste fotproblem – och så löser David dem: "Allt från hälsporrar till hallux valgus och hammartår"

13 april 2021 17:01

Många söker sig till Fot & Sko i Gävle för att få hjälp med besvär och värk som uppkommit under och efter motionsaktiviteter. Det kan vara allt från promenader och jogging till gymträning och gruppträningspass som ger smärtsamma symtom.
– Besvär leder ofta till att man tillslut drar ner på sin fysiska aktivitet, vilket kan få stora konsekvenser på sikt. Ofta handlar det om en belastningssmärta från bland annat fötter, knän, höfter och rygg, säger David Lagerberg.

Många av dagens yrken är inte utformade på ett sådant sätt att kroppen får tillräckligt med belastning och utmaning för att upprätthålla god rörlighet, styrka och kondition. De flesta måste helt enkelt lägga till den typen av aktiviteter för att må bra – och många kan då också drabbas av smärtor och värk i fötter, knän, höfter och rygg.

– Vissa tror att man måste acceptera den typen av belastningssmärta, att det är en del av livet när man passerat 45-50 år, men allt som oftast finns det förbättringsmöjligheter som lindrar eller helt tar bort smärtan, berättar sjukgymnasten David Lagerberg på Fot & Sko Gävle.

Många som besöker David Lagerberg kan ha haft problem som kommit och gått i åratal. Många kunder känner av besvären när man kommit igång med träningen efter ett uppehåll och någon form av överbelastning ger sig till känna.

Smärtor och värk är unika och det finns självklart ingen universallösning som fungerar för alla. En smärta i exempelvis en häl eller ett knä kan bero på oerhört många saker. En häl kan till exempel ha symtom från fotvalvsstrukturens fäste (plantarfasciit/hälsporre), smärtande fettkudde eller rent av en nervsmärta.

– Dessa besvär kan ofta te sig relativt lika. En person med högt fotvalv eller med lågt fotvalv kan ha samma smärta, men åtgärderna blir olika. På Fot & Sko Gävle arbetar vi med en kombination av ortopedisk medicin, ortopedteknik och sjukgymnastik för att komma tillrätta med besvären, berättar David.

En noggrann undersökning är nyckeln till att hitta vad som orsakar besvären och smärtorna.

En grundlig undersökning och analys ger oftast svaret på vad man söker.

– Vi letar efter en röd tråd från intervju till undersökning och gång- eller löpanalys. Vi ser generellt stora samband med avvikelser i belastningsmönstret, svaghet och nedsatt rörlighet, ofta belastas den smärtande sidan mer snett än den friska sidan, förklarar David.

David Lagerberg menar att man kan jämföra överbelastningsskador med vatten som droppar på en sten, sker det tillräckligt länge så tillslut bildas en grop i stenen. Tar man inte tag i problemet kan det på sikt få konsekvenser som ökad påfrestning på vissa strukturer i exempelvis foten eller knäet.

– När man sedan rör sig mindre på grund av sina besvär blir man svagare och försämrar funktionen ytterligare. Det blir helt enkelt en ond cirkel, säger David.

Fot & Sko erbjuder en komplett funktionsanalys för att förstå kundens besvär och med en ortopedteknisk undersökning försöka komma fram till vilken åtgärd som behövs för att denne ska få den hjälp som behövs.

Bland de vanligaste problemen som patienterna söker för finns plantarfasciit (hälsporre), snedställt stortåled (hallux valgus), hammartår (krokiga stela tår), Mortons syndrom (smärta och känselstörning i trampdyna och tår) och artros i fotleder, knän och höfter.

– Det behöver inte alltid vara i den ömmande vävnaden som problemen finns i. En stark inåtvinkling (överpronation) av fotleden kan ge skapa stora besvär både i knän, höfter och rygg. Alla som överpronerar har inte besvär men de är helt klart överrepresenterade i kliniken. Likväl de som uttalat trampar på utsidan av fötterna (supinerare). Är man neutral har man oftare färre symtom.

Hallux valgus, som är ett vanligt förekommande fotproblem, kallas den förstorade led och snedställning av stortån som ofta ger smärta i tåled och framfot.

På sin mottagning går David metodiskt igenom kundernas eventuella problem, gör en ortopedmedicinsk bedömning och en funktionsanalys. Sedan sätter han in åtgärder som sjukgymnastik och utprovning av nya skor och vid behov fotinlägg. Det finns både professionella standardinlägg och möjlighet att göra individanpassade fotinlägg.

– Styrkan är att kombinera sjukgymnastik och ortopedteknik. Ett helhetstänk kring besvären. Det är viktigt att ta belastningssmärta på alvar, att inte bara köra på. Ibland räcker det med vila eller rehab. Men ibland krävs det att man även kombinerar detta med fotinlägg och behandling.

Fotinläggen skräddarsys med hjälp av gipsavgjutningar och tillverkas sedan i mottagningens ortopedtekniska lab.

Fot & Sko Gävle är inte bunden till något speciell leverantör eller skomärke, utan man har plockat russinen ur kakan genom att välja ut de bästa modellerna av sandaler, finskor, träningsskor, promenadskor och skyddsskor från en lång rad olika tillverkare.

– Vi har även ett stort utbud av hjälpmedel för fötter, fotleder, knän och rygg. Allt från lite enklare stöd till riktigt avancerade. Vår uppgift är att se till att rätt sko är på rätt fot, det räcker inte bara att en sko är bra. Den ska även ha funktioner som stämmer för den som använder den. Ofta har vi kunder som visar upp dyra skor, men som har helt fel funktion för just den individen.

Fot & Sko försöker alltid kombinera träning och rehabilitering med inläggen och skorna.

– Sedan ser vi alltid till att hjälpa kunder vidare om det är så att problemen kräver en annan typ av åtgärd än vad vi kan erbjuda. Ibland kan faktiskt en operation vara enda lösningen.

David Lagerberg, legitimerad sjukgymnast med inriktning ortopedisk medicin, ortopedteknik och poditatri, tillsammans med Andreas Arntzén, produktionstekniker och produktspecialist, samt Linda Persson, produktionstekniker och produktspecialist.

Kunderna kan vara allt från barn och ungdomar, till personer mitt i livet eller de som är en bra bit över 80-90 år. Det gemensamma är att det är människor som vill vara aktiva, allt från motionärer till elitsatsande idrottare.

– Det kan handla om allt från promenader till en idrott eller motionsform som man vill utöva. Alla vill kunna ta sin dagliga promenad eller göra sitt tuffa träningspass utan smärta.

Fot & Sko Gävle erbjuder bland annat tjänsterna:
● Ortopedisk bedömning & Ortopedisk manuell terapi.
● Utformning av korrigerande ortopediska fotinlägg.
● Gång & löpanalys.
● Motions- och idrotts skadebedömning & rehabilitering.
● Företagslösningar (bedömning, analys, skor, inlägg och rehabilitering).