Hudiksvallsföretagets samarbete med Fot & Sko blev en succé: “Bättre att investera i skoinlägg än rehab”

6 november 2023 15:17

Om du belastar foten fel kan det på sikt leda till besvär i andra delar av kroppen, som till exempel knä, höft eller rygg. Om du står, eller går mycket på arbetet är det extra viktigt att du tar hand om dina fötter. OilQuick har haft ett nära samarbete med Fot & Sko Gävle sedan flera år tillbaka.

– Vi vill ge vår personal rätt förutsättningar på jobbet samt förebygga skador och sjukskrivningar, säger Malin Lindqvist, HR-chef på OilQuick.

Det moderna och innovativa Hudiksvallsföretaget OilQuick går från klarhet till klarhet. Eftersom man är extra mån om sin personal erbjuds individanpassade skoinlägg till alla. ”Det är bättre att investera i skoinlägg än på rehab och sjukskrivningar”, säger Malin Lindqvist.

OilQuick erbjuder rationella och effektiva metodlösningar inom entreprenad och industri. Malin Lindqvist, HR-chef, berättar att på bara tio sekunder kan hydrauliska redskap bytas ut direkt från förarhytten. Idag har det innovativa företaget 129 anställda varav en stor del av dem spenderar sina arbetsdagar på golvet i deras fabriker.

– Vi är otroligt mån om att vår personal ska må bra både på jobbet och fritiden. En del av det arbetet handlar om att de ska ha tillgång till skoinlägg av högsta kvalitet. Om vi kan motverka belastningssmärta i kroppen så ska vi göra det, säger hon.

Av en slump läste Malin Lindqvist en artikel om Fot & Sko och David Lagerberg, sjukgymnast/fysioterapeut med inriktning ortopedisk medicin, ortopedteknik och poditatri, på företaget.

– Jag kom i kontakt med David för privat bruk, och det var så det började. Nu har vi haft ett professionellt samarbete med Fot & Sko i flera år, säger hon.

David Lagerberg undersöker en medarbetare på OilQuick. ”Vi skräddarsyr lösningar för varje individ. Vi hjälper till att hitta lösningar på allas unika besvär och behov”, förklarar David.

Idag har alla anställda på OilQuick möjlighet att få hjälp av Fot & Sko Gävle för att prova ut individuella skoinlägg. David Lagerberg börjar med att göra en grundlig ortopedmedicinsk undersökning och en gånganalys. Vid behov gör han även en löpanalys.

– Sedan skräddarsyr vi en lösning som passar kundens kropp och rörelsemönster. Vi har också ett eget ortopedtekniskt labb där vi tillverkar skoinläggen. Det känns jättekul att vi kan hjälpa OilQuick och deras personal att må bra på jobbet, säger han.

Många som besöker David Lagerberg kan ha haft problem som kommit och gått i åratal. ”Det är viktigt att ta tag i besvären i ett tidigt skede, då skadan inte hunnit befästa sig”, menar David.

Fot & Sko hjälper alla typer av verksamheter där medarbetarna står och går mycket. Det handlar bland annat om industrier, verkstäder, skolor, vård och omsorg, restauranger och butiker.

– Vi arbetar till exempel med alla de största industrierna i Gästrikland, men vi ser även en stor ökning och efterfrågan från mindre företag. Vinsten är så pass stor om man kan undvika, eller åtminstone minska, belastningsrelaterade besvär hos personalen, berättar David.

Fot & Sko gör ofta kompletta funktionsanalyser och undersökningar av kundernas fötter, vilket gör att de kan formgjuta sulor och leverera skräddarsydda lösningar för varje specifik kund. ”En noggrann undersökning är nyckeln till att hitta vad som orsakar besvären och smärtorna”, menar David Lagerberg.

Både David Lagerberg och Malin Lindqvist kallar deras samarbete för en win-win situation.

– Vi är väldigt nöjda med Fot & Sko. Vårt samarbete är även förebyggande. Det är bättre att investera i skoinlägg än på rehab och sjukskrivningar, säger hon och David Lagerberg håller med:

– Det är en liten kostnad, men en stor investering om man ser på nyttan för medarbetarna som slipper smärta i till exempel fötter, knä, höft eller rygg. Det är även en vinst för kroppen, både på jobbet och privat.

David förklarar – så här går det till:

1. Boka en tid: Du är välkommen att ringa oss på Fot & Sko, besöka vår butik eller boka tid hos oss genom vår hemsida.

2. Analys: Under besöket utförs en ortopedmedicinsk undersökning och analyserar ditt rörelsemönster och ledrörlighet för att hitta orsaken till dina besvär. När vi ställt en diagnos kan vi ta fram en åtgärdsplan som passar dig.

3. Åtgärd: När vi vet din diagnos strävar vi alltid efter att hitta en lösning som passar dig. Vi kan då göra formgjutningar av dina fötter och prova ut skor/sandaler/skyddskor och vid behov lägga upp en rehabiliteringsplan.

4. Skapandet: Efter att vi gjutit av dina fötter får du åka hem medan vi skapar inlägg som passar just dina fötter. Vi tillverkar dina personliga inlägg efter dina behov i vår ortopedtekniska verkstad.

5. Leverans: När dina inlägg är klara är du välkommen att hämta ut dem. Om vi i tidigare skede sett att du behöver ytterligare hjälp med rehabiliteringsövningar går vi igenom dessa vid detta tillfälle. I detta steg är du självklart välkommen att boka ditt återbesök.

Fot & Sko Gävle erbjuder bland annat tjänsterna:
● Ortopedisk bedömning & Ortopedisk manuell terapi.
● Utformning av korrigerande ortopediska fotinlägg.
● Gång & löpanalys.
● Motions- och idrotts skadebedömning & rehabilitering.
● Företagslösningar (bedömning, analys, skor, inlägg och rehabilitering).