Om fotinlägg

Det finns många frågor kring fotinlägg: Är fotinlägg hårda? Mjuka? Tjocka? Tunna? Fungerar de i alla skor?

Justering av dina inlägg ingår alltid när du gör fotinlägg hos oss. För att få dina inlägg justerade kan du komma in samma dag och injustera eller om 6 månader. Det behövs inget bokat besök för det och vi hjälper dig direkt när du kommer.

Det börjar med en avgjutning av din fot

Vi gör individuella fotinlägg efter gipsavgjutningar. När man har gjort avgjutningen, mallen av din fot, så används den för att tillverka specialanpassade fotinlägg.

Material

Det finns en mängd olika material med olika egenskaper som inläggen kan tillverkas av. Det finns hårda material, mjuka material och extra dämpande material. Material och typ av inlägg bestäms utifrån flera aspekter: så som vikt på personen, om man trampar rakt eller väldigt snett på foten. Arbete eller träning, reumatiska besvär eller väldigt ömma fötter och fettkuddar. Inlägg som är mjuka tar lite mer plats men ger ofta mer komfort.

Slipning och korrigering

Personer som trampar snett på fötterna behöver ofta kompenseras genom att vi slipar in vinklar under inläggen som korrigerar bort eller minskar eventuell felställning.

Tunna inlägg blir alltid lite hårdare för att materialet inte ska kollapsa/plattas ut när du får tyngd på dem.

Inläggen som tillverkas kan ibland behöva finjusteras. Formen på inläggen är korrekt men beroende på hur mycket och vart under inläggen vi slipar kan vi styra och påverka om man upplever något sorts tryck eller obehag.

Vi har flera typer av hårdheter på våra material och ibland kan man behöva slipa inläggen något mer för att det ska kännas perfekt.

Det kan kännas ovant i början

Om man inte använt fotinlägg tidigare kan det ibland kännas ovant några dagar upp till 2-3 veckor, det ska inte göra ont men kan kännas lite knöligt i början. För en del känns det som handen i handsken direkt, det är lite olika. Det beror dels på om man har mycket smärta i foten innan samt om man trampar ner sina fotvalv väldigt mycket, då känns stödet mer än om man inte gör det. Stödet får ”jobba mer” mot en fot som sjunker ner mycket mot det.

Justering ingår alltid och vi har inte någon tid eller datum du måste komma inom, du kan komma in samma dag och injustera eller om 6 månader. Det behövs inget bokat besök för det och vi hjälper dig direkt när du kommer.

Vi erbjuder inlägg som passar just dina fötter och dina skor!

Det går att göra fotinlägg för alla typer av skor men det finns inte ett inlägg som är bra för allt. Man behöver inte ett inlägg för varje sko men inte helt sällan har man ett inlägg för rymliga skor och ett för trängre skor om man vill kunna använda inlägg i alla skor.

Vi har även sandaler som har löstagbar innersula vilka vi kan tillverka fotinlägg för/sandalinlägg. Sandaler utan löstagbar innersula fungerar sämre i kombination med fotinlägg. 

Vi tillverkar ofta inlägg för väldigt trånga/tighta skor som fotbollsskor, skridskor, pjäxor tunnar sommar skor mm. Det är aldrigtnågot problem men det krävs då ett tunnare styvare material för att detta inlägg ska kunna ge stöd. 

Man behöver inte göra flera inlägg samtidigt utan man kan börja med ett inlägg och komplettera med exempelvis ett tunnare inlägg senare vid behov. Det blir billigare när man gör extra fotinlägg oavsett om man gör det direkt eller senare.

Justering ingår alltid och vi har inte någon tid eller datum du måste komma inom, du kan komma in samma dag och injustera eller om 6 månader. Det behövs inget bokat besök för det och vi hjälper dig direkt när du kommer.