Patienter från hela Sverige kommer till Gävle för att bli av med fotsmärtor: ”Att lösa ett långvarigt problem kan öka livskvalitén avsevärt”

23 maj 2024 09:28

Att gå runt med smärta i fötterna och ben hör till vardagen för väldigt många. Det som många däremot inte tänker på är att fotproblemen ofta kan leda till ihållande smärtor även i knän, höfter och rygg.

– Vissa tror att man får acceptera att ha belastningssmärta och fotproblem resten av livet, men oftast finns det förbättringsmöjligheter som mildrar eller helt tar bort smärtan, säger David Lagerberg på Fot & Sko Gävle.

Många som besöker David Lagerberg kan ha haft problem som kommit och gått i åratal. ”Det är viktigt att ta tag i besvären i ett tidigt skede, då skadan inte hunnit befästa sig”, menar David.

För den som har ett arbete som innebär mycket stående och gående kan ibland även en liten snedbelastning på fötterna leda till problem för exempelvis benen, höfterna och ryggen. På Fot & Sko Gävle finns både kunskapen och engagemanget för att komma tillrätta med besvären.

– Jag brukar jämföra överbelastningsskador med vatten som droppar på en sten, till slut bildas en grop. Tar man inte tag i problemet kan det få stora konsekvenser för din rörlighet. Och när du rör dig mindre blir du svagare och får sämre funktion, vilket ofta skapar en ökad och mer påtaglig belastning. Det kan bli som en ond cirkel, säger David Lagerberg, legitimerad sjukgymnast/fysioterapeut och ägare av Fot & Sko Gävle.

En del av teamet på Fot & Sko Gävle. Övre raden: Patrik Gynnestam (produktionstekniker), Andreas Arntzén (produktspecialist och produktionstekniker) och David (fysioterapeut inriktning ortopedisk medicin, ortopedteknik och podiatri). Nedre raden: Camilla Reinholdsson (produktspecialist, produktionstekniker, har kandidatexamen i idrottsmedicin) och Erica Holmgren (produktspecialist och produktionstekniker).

Många som kommer till Fot & Sko har jobbat åratal på industrier och verkstäder eller inom vården och barnomsorgen. Det alla har gemensamt är att de haft stor belastning på bland annat fötterna i jobbet.

Bland de vanligaste problemen finns plantarfasciit (hälsporre), snedställt stortåled (hallux valgus), hammartår, Mortons syndrom och artros i fötter, knän och höfter. Det är även vanligt med ländryggsproblem.

– Det behöver inte alltid vara den ömmande vävnaden som problemen finns i. Vid exempelvis felställningar från fötter skapas ofta en negativ belastning på knän, höfter och rygg, säger David Lagerberg.

hallux valgus vanligt fotproblem

En så kallad Hallux Valgus är den vanligaste felställningen i foten hos vuxna, och är generellt vanligare hos kvinnor än män.

På sin mottagning går David metodiskt igenom kundernas eventuella problem, gör en ortopedmedicinsk bedömning och en funktionsanalys. Sedan sätter man in åtgärder som sjukgymnastik och utprovning av nya skor och fotinlägg. Det finns både professionella standardinlägg och möjlighet att göra individanpassade fotinlägg.

– Vår styrka är att vi försöker arbeta med ett helhetstänk och kombinera sjukgymnastik och ortopedteknik. Man ska inte behöva besöka en massa olika ställen för att få hjälp.

En noggrann undersökning är nyckeln till att hitta vad som orsakar besvären och smärtorna. Fot & Sko erbjuder en komplett funktionsanalys.

Fotinläggen skräddarsys med hjälp av gipsavgjutningar och tillverkas i mottagningens ortopedtekniska lab. På så sätt kan även finjusteringar göras vid behov.

– Det är viktigt att ta tag i besvären i ett tidigt skede, då skadan inte hunnit befästa sig, säger David och tillägger:

"Bäst är ju egentligen att mota Olle i grind och förebygga skadorna. Då kan man spara både tid, pengar och smärta."

Fot & Sko Gävle är inte kopplat till något speciellt skomärke eller leverantör, utan man har plockat ”russinen ur kakan” genom att välja ut de mest lämpliga modellerna av sandaler, finskor, träningsskor, promenadskor och skyddsskor från en lång rad olika tillverkare.

– Vi har även specialanpassade skor med extra breda läster. Det händer ofta att kunder som aldrig någonsin har haft en sko som verkligen har passat deras fotbredd eller fotform hittar en hos oss. Vi har helt enkelt ett annat utbud än en vanlig skobutik, berättar David.

Andreas Arntzén, produktspecialist och produktionstekniker på Fot & Sko Gävle, hjälper en kund att hitta rätt skor för just hennes fötter. Bland annat analyseras pronation, fotbredd, dämpning och kundens rörelsemönster.

Han tillägger att alla som kommer till Fot & Sko Gävle givetvis inte kan bli botade från sina problem, men att man allt som oftast kan göra något för att förbättra för de flesta.

– Sedan ser vi förstås till att hjälpa kunder, vars problem vi inte får ordning på, vidare så att de får bra hjälp och sjukvård hos andra. Ibland kan ju faktiskt en operation vara enda lösningen.

Fotinläggen skräddarsys med hjälp av gipsavgjutningar och tillverkas sedan i mottagningens ortopedtekniska lab. Generellt tar Fot & Sko Gävle sig an alla typer av branscher, från tung industri till frisörer, i hopp om att hjälpa vid fotbesvär och på bästa sätt komma åt orsakerna till dem.

Kunderna kommer från hela Gävleborg och Norduppland. Fot & Sko Gävle har ett mångårigt samarbete med flera av de största företagen i regionen. David Lagerberg vet att det är många som går runt med besvär under många år utan att söka hjälp.

– Många tror helt enkelt att det är en del av åldrandet att ha ont, men ofta finns det faktiskt saker som kan påverka väldigt mycket i rätt riktning, säger David och fortsätter:

"Även om man inte alltid blir symtomfri kan en kraftigt reducerad värk eller smärta betyda oerhört mycket."

Han berättar även att kunder och patienter börjat komma från i princip hela Sverige sista åren.

– Vi har personer som kommer ända ifrån Malmö i söder till Skellefteå i norr.

Det roligaste med jobbet tycker David är kontakten med alla människor och att få hjälpa till och hitta lösningar på deras unika besvär och behov.

– Det är fantastiskt när kunder kommer in och ger positiv feedback efteråt. Att lösa ett långvarigt fot- eller knäproblem kan ju ofta öka livskvalitet avsevärt.

Fot & Sko Gävle erbjuder bland annat tjänsterna:
● Ortopedisk bedömning & Ortopedisk manuell terapi.
● Utformning av korrigerande ortopediska fotinlägg.
● Gång & löpanalys.
● Motions- och idrotts skadebedömning & rehabilitering.
● Företagslösningar (bedömning, analys, skor, inlägg och rehabilitering).