Ryggont kan bero på fötterna – David fixar Gävlebors fotproblem: ”Ofta snedbelastning på knä, höfter och rygg”

Att gå runt med smärta i fötterna och ben hör till vardagen för väldigt många. Det som många däremot inte tänker på är att fotproblemen ofta kan leda till ihållande smärtor även i knän, höfter och rygg.
– Vissa tror att man får acceptera att ha belastningssmärta och fotproblem resten av livet, men oftast finns det förbättringsmöjligheter som mildrar eller helt tar bort smärtan, säger David Lagerberg på Fot & Sko Gävle.

På Fot & Sko Gävle kan du själv boka tid för ortopedmedicinsk undersökning/bedömning och även få hjälp med ortopedteknik och fotinlägg.

För den som har ett arbete som innebär mycket stående och gående kan ibland även en liten snedbelastning på fötterna leda till problem för exempelvis benen, höfterna och ryggen. På Fot & Sko Gävle finns både kunskapen och engagemanget för att komma tillrätta med besvären.
– Jag brukar jämföra överbelastningsskador med vatten som droppar på en sten, till slut bildas en grop. Tar man inte tag i problemet kan det få stora konsekvenser för din rörlighet. Och när du rör dig mindre blir du svagare och får sämre funktion, vilket ofta skapar en ökad och mer påtaglig belastning. Det kan bli som en ond cirkel, säger David Lagerberg, legitimerad sjukgymnast/fysioterapeut och ägare av Fot & Sko Gävle.

David Lagerberg (legitimerade sjukgymnast/fysioterapeut med inriktning på ortopedisk medicin, ortopedteknik och poditatri), Andreas Arntzén (produktionstekniker och produktspecialist) och Linda Persson (produktionstekniker och produktspecialist) hjälper dagligen kunder på Fot & Sko Gävle.

Många som kommer till Fot & Sko har jobbat åratal på industrier och verkstäder eller inom vården och barnomsorgen. Det alla har gemensamt är att de haft stor belastning på bland annat fötterna i jobbet.
Bland de vanligaste problemen finns plantarfasciit (hälsporre), snedställt stortåled (hallux valgus), hammartår, Mortons syndrom och artros i fötter, knän och höfter. Det är även vanligt med ländryggproblem.
– Det behöver inte alltid vara den ömmande vävnaden som problemen finns i. Vid exempelvis felställningar från fötter skapas ofta en negativ belastning på knän, höfter och rygg, säger David Lagerberg.

hallux valgus vanligt fotproblem

En så kallad Hallux Valgus är den vanligaste felställningen i foten hos vuxna, och är generellt vanligare hos kvinnor än män.

På sin mottagning går David metodiskt igenom kundernas eventuella problem, gör en ortopedmedicinsk bedömning och en funktionsanalys. Sedan sätter man in åtgärder som sjukgymnastik och utprovning av nya skor och fotinlägg. Det finns både professionella standardinlägg och möjlighet att göra individanpassade fotinlägg.

– Vår styrka är att vi försöker arbeta med ett helhetstänk och kombinera sjukgymnastik och ortopedteknik. Man ska inte behöva besöka en massa olika ställen för att få hjälp.

Fotinläggen skräddarsys med hjälp av gipsavgjutningar och tillverkas i mottagningens ortopedtekniska lab. På så sätt kan även finjusteringar göras vid behov.

– Det är viktigt att ta tag i besvären i ett tidigt skede, då skadan inte hunnit befästa sig, säger David och tillägger:

"Det är viktigt att ta tag i besvären i ett tidigt skede, då skadan inte hunnit befästa sig. Bäst är ju egentligen att mota Olle i grind och förebygga skadorna. Då kan man spara både tid, pengar och smärta."

Fot & Sko Gävle är inte kopplat till något speciellt skomärke eller leverantör, utan man har plockat ”russinen ur kakan” genom att välja ut de mest lämpliga modellerna av sandaler, finskor, träningsskor, promenadskor och skyddsskor från en lång rad olika tillverkare.
– Vi har även specialanpassade skor med extra breda läster. Det händer ofta att kunder som aldrig någonsin har haft en sko som verkligen har passat deras fotbredd eller fotform hittar en hos oss. Vi har helt enkelt ett annat utbud än en vanlig skobutik, berättar David.
Han tillägger att alla som kommer till Fot & Sko Gävle givetvis inte kan bli botade från sina problem, men att man allt som oftast kan göra något för att förbättra för de flesta.
– Sedan ser vi förstås till att hjälpa kunder, vars problem vi inte får ordning på, vidare så att de får bra hjälp och sjukvård hos andra. Ibland kan ju faktiskt en operation vara enda lösningen.

Fot & Sko Gävle tar sig an alla typer av branscher, från tung industri till frisörer, i hopp om att hjälpa vid fotbesvär och på bästa sätt komma åt orsakerna till dem. Man har även stor erfarenhet av idrottare från motions- till elitnivå i en mängd olika sporter.

Kunderna kommer från hela Gävleborg och Norduppland. Fot & Sko Gävle har ett mångårigt samarbete med flera av de största företagen i regionen. David Lagerberg vet att det är många som går runt med besvär under många år utan att söka hjälp.
– Många tror helt enkelt att det är en del av åldrandet att ha ont, men ofta finns det faktiskt saker som kan påverka väldigt mycket i rätt riktning. Även om man inte alltid blir symtomfri kan en kraftigt reducerad värk eller smärta betyda oerhört mycket, säger David.

Det roligaste med jobbet tycker David är kontakten med alla människor och att få hjälpa till och hitta lösningar på deras unika besvär och behov.
– Det är fantastiskt när kunder kommer in och ger positiv feedback efteråt. Att lösa ett långvarigt fot- eller knäproblem kan ju ofta öka livskvalitet avsevärt.

Fotinläggen skräddarsys med hjälp av gipsavgjutningar och tillverkas sedan i mottagningens ortopedtekniska lab. Generellt tar Fot & Sko Gävle sig an alla typer av branscher, från tung industri till frisörer, i hopp om att hjälpa vid fotbesvär och på bästa sätt komma åt orsakerna till dem.

Fot & Sko Gävle erbjuder bland annat tjänsterna:
● Ortopedisk bedömning & Ortopedisk manuell terapi.
● Utformning av korrigerande ortopediska fotinlägg.
● Gång & löpanalys.
● Motions- och idrotts skadebedömning & rehabilitering.
● Företagslösningar (bedömning, analys, skor, inlägg och rehabilitering).